zatím jste si nic nevybrali IVEN cosmetics nákupní košík Košík
  • Home
  • Slovník přísad

Slovník přísad

KYSELINA HYALURONOVÁ (SODIUMHYALURONATE)

Kyselina hyaluronová je přirozeně se vyskytující glykosaminoglykan, čili lineární polysacharid, o velké molekulární hmotnosti. Je složena z opakujících se disacharidových jednotek (kyselina D – glukoronováa N – acetylglukosamin). Navzdory jednoduché primární struktuře vykazuje kyselina hyaluronovávelmi rozdílné biologické účinky v závislosti na velikosti molekuly a jejím prostorovém uspořádání. Protože je známo, že se tato látka v organizmu nachází spíše jako sodná nebo jiná sůl, prosazuje se spíše označení hyaluronan či hyaluronát.

Kyselina hyaluronová je vhodná, protože:

  • váže na sebe vodu (pojme přibližně tisícinásobek vody)
  • brání prostupu virů a bakterií přes pericelulární matrix k buňce
  • moduluje zánět indukcí uvolňování cytosinů a chemokinů, zháší volné kyslíkovéradikály
  • ovlivňuje proliferaci i diferenciaci buněk
  • brání ukládání větší vrstvy kolagenu a tím podporuje bezjizevnaté hojení tkáně
  • popsaný je rovněž analgetický účinek

KOLAGEN (SOLUBLECOLLAGEN)

Kolagen je skleroprotein, extracelulární, ve vodě nerozpustná, jednoduchá bílkovina, která je základní stavební hmotou pojivových tkání. Tvoří 25–30 % všech proteinů v těle, ve formě kolagenních vláken je složkou mezibuněčné hmoty. Je zároveň stavební látkou pleti, která se v ní zhruba do 25. roku života utváří.

ELASTIN (HYDROLYZED ELASTIN)

Slovník říká, že elastin je nerozpustná bílkovina, která tvoří hlavní součást pružných vláken ve tkáních. Nejvíce elastinu najdete ve vláknech šlach, průdušek, plic a cév. Obsahuje speciální aminokyseliny a látky glycin a prolin, které spolupracují na účincích elastinu v našem těle. Tato bílkovina je tvořena buňkami jako pojivová tkáň, která je pružná jako guma a tím zajišťuje právě elastičnost orgánů, které to pro své správné fungování nejvíce potřebují. S postupujícím věkem elastin z pokožky ubývá, je to zcela přirozený proces. Může však být velmi urychlen a zvýrazněn všemi negativními vlivy jako je kouření, stres nebo některé hormonální změny.

V KOMBINACI ZA ÚSPĚCHEM S KOLAGENEM A ELASTINEM

Samotný izolovaný elastin by nám ale na pokožce příliš parády neudělal. Alespoň ne sám o sobě. Kosmetické firmy spojují nejčastěji elastin s kolagenem, což je protein podobný kolagenu. Z této spolupráce těchto dvou chemických látek pak vzniká poměrně účinná směs. Kolagen je totiž právě tou látkou, jejíž úbytek nám tvoří na obličeji či na pokožce vrásky. Doplněním kolagenu s podporou elastinu by se vrásky měly viditelně vyhlazovat a pokožku omlazovat na pohled. Stejně jako množství kolagenu, tak i množství elastinu se v pokožce s přibývajícím věkem snižuje a to vede ke ztrátě pružnosti a tvorbě vrásek. Elastin s kolagenem pak pokožku navenek změkčují a zjemňují, protože jí dodávají přirozeně se v ní vyskytující výživu.

SOJOVÉ PROTEINY (GLYCINE SOJA PROTEIN)

Díky obsahu přírodních sterolů a fytoestrogenů je oblíbenou součástí krémů pro zralejší, stárnoucí pleť.Sojové proteiny na pokožce vytváří ochranný film - štít, který ji chrání před nepříznivými vlivy počasí, ozonu, UV záření a smogu. Tím se omezuje předčasné stárnutí. Mají schopnost pokožku též hydratovat. Ve větší míře dokážousojové proteiny sjednocovat barvu pokožky.

MLÁTO (SPENT GRAIN WAX)

Je získávané z čistého ječmene. Jeho zklidňující, antialergické účinky na pokožku jsou známy již mnoho let. Mláto posiluje přirozenou ochrannou funkci pokožky a zároveň se v čisté formě využívá k podpoře léčby chronických kožních onemocnění.

ARGANOVÝ OLEJ (ARGANIASPINOSA KERNEL OIL) – Regu-Seb*

Tento strom Argania spinosase vyskytuje pouze v Maroku a olej získávaný z jeho semen je se svými blahodárnými účinky znám již mnoho let jak v kosmetickém, tak i farmaceutickém průmyslu. V kosmetice má nezastupitelnou funkci při léčbě kožních problémů. Chrání pokožku před vnějšími vlivy, spolehlivě ji zvláční. Je velmi bohatý na vitamín E – tokoferol, kyselinu linolovou, karotenoidy, fytosteroly a nenasycené mastné kyseliny. Arganový olej má silné regenerační a zvláčňující účinky. Jde o tzv. Regu-Seb* – aktivní látku omezující činnost mazových žláz.

SEZAMOVÝ OLEJ (SESAMUMINDICUM) – Regu-Seb*

Sezamový olej je rostlinný olej, který se získává ze sezamových semen. Pochází z oblasti západní Afriky. Dnes patři mezi největší pěstitele Indie, Čína, Barma a Mexiko. Sezamová semínka je možné pokládat za nejzdravější semínka vůbec. V tomto maličkém, dvoumilimetrovém semínku, které je nejstarším kořením na světě, se ukrývá velká léčivá síla. Sezamový olej se získává lisováním nebo extrahováním z loupaných, upravených a mletých semínek. V mnoha zemích se předtím semena ještě praží. Olej lisovaný za studena má jantarovou barvu, lehce oříškovou vůni a lahodnou chuť. Semena obsahují sesamol, což je přírodní konzervant, takže olej lisovaný z nich je velmi stabilní a velmi odolný proti oxidaci.Sezamový olej je vynikající regenerační prostředek. Otevírá póry, čistí je a váže na sebe toxiny a těžké kovy, zabraňuje předčasnému stárnutí pokožky. Jde o tzv. Regu-Seb* – aktivní látku omezující činnost mazových žláz.

SAWPALMETTO (SERENOASERRULATA) – Regu-Seb*

SawPalmetto je jiný název pro palmovitou rostlinu Serenoarepens (serenoa plazivá).Sawpalmetto pochází z pobřežních oblastí na jihu USA a jižní Kalifornie. Z této rostliny se využívají hlavně její plody. Zralé jsou většinou fialové barvy velikosti hroznů. Jde o tzv. Regu-Seb* – aktivní látku omezující činnost mazových žláz.

BAMBUCKÉ MÁSLO/SHEABUTTER (BUTYROSPERMUMPARKIIEXTRACT)

V centrální Africe se od pradávna používalo máslo jako balzám na menší popáleniny, při bolestech svalů a revmatických obtížích a jako ochrana před slunečním zářením.Jedná se o přírodní surovinu, která se získává z afrického stromu – ořešáku - sheatree a jeho české jméno je máslovník. Surovina se získává z plodů máslovníku, které jsou velké asi jako švestky a obsahují ořech s jedlým jádrem. Usušená jádra se praží, drtí a třou tak dlouho, dokud se z nich nezíská krémový, máslu podobný tuk, zvaný bambucké máslo. Testy prokázaly, že bambucké máslo chrání pokožku před nepříznivými vlivy prostředí, regeneruje ji a hydratuje, zvyšuje elasticitu a zpomaluje proces stárnutí. Má také protizánětlivé a hojivé účinky, podporuje její přirozenou obranyschopnost a ochraňuje ji před škodlivými vlivy životního prostředí, oxidačním stresem a účinky volných radikálů. Je velmi bohaté na mastné esenciální kyseliny a vitamíny A, D, E.

VITAMIN E (TOCOPHEROL)

Tocopherol je souhrnné pojmenování přírodních chemických látek - tokoferolů, derivátů 6- hydroxychromanu nebo tokolu. Patří mezi vitaminy rozpustné v tucích a v organismu. Slouží jako důležitý antioxidant,což znamená, že zabraňuje vzniku toxických oxidačních produktů a volných kyslíkových radikálů, které působí negativně na organismus, neboť zabraňují oxidaci vysoce nenasycených vyšších mastných kyselin. Některé zdroje uvádějí, že chrání proti toxinům z cigaretového kouře a jiných znečišťujících látek. Chrání buněčné membrány před volnými radikály. Vitaminy rozpustné v tucích, kam patří ještě vitamíny A, D, K se ukládají hlavně v tukové tkáni.

CERAMIDY (CERAMIDE 3)

Ceramidy je stavební buněčná hmota, komplex lipidů v cytoplasmě a plasmatické membráně.Jsou to významné rozpustné lipidické složky epidermální bariery, které jsou biologicky aktivní pouze v rozpustné formě.Ceramid se skládá ze sfingosinu a mastné kyseliny.Experimentálně bylo prokázáno rychlé zlepšení hydratace pokožky (korneometrická měření) a snížení transepidermální ztráty vodyaž po fyziologicky normální hodnoty. Po místním ošetření ceramidyje pokožka výrazně vypnutější.

GLYCERIN (GLYCEROL)

Glycerin je bezbarvá viskózníkapalina, která je zcela rozpustná ve vodě. Je to tradiční kosmetický materiál, který se využívá i v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Glycerin nacházíme chemicky vázaný např. na rostlinných olejích, které jsou označovány jako triglyceridy. Glycerin je hydroskopický, neboli váže na sebe vodu. Dodává přípravku hladkou konzistenci a zároveň působí na pokožku jako přirozený vlhkostní faktor.

PARAFÍNOVÝ OLEJ (PARAFFINUMLIQUIDUM)

Obvyklá složka krémů (na obličej i tělo), opalovacích krémů, masážních olejů aj. Je to směs tekutých vysoce rafinovaných uhlovodíků organického původu.

KYSELINA STEAROVÁ (STEARIC ACID)

Je to běžná složka živočišných tuků i rostlinných olejů. Získává se např. hydrolýzou hovězího loje nebo hydrogenací kyseliny olejové. Vyskytuje se i v přírodní kosmetice, v certifikované samozřejmě pochází z rostlin (např. z kokosového oleje). Udržuje konzistenci výrobku.

CETEARYLALCOHOL

Cetearylalcohol je bílý, voskovitý a pevný materiál, který je využíván jako emulgátor. V krémech podporuje hlavní emulzní systém a dává texturu výrobkům. Využívá se jako změkčovadlo – zjemňuje a vyhlazuje pokožku.

TRIETHANOLAMINE

Je to čirá viskózní bezbarvá nebo slabě nažloutlá kapalina, silně hygroskopická, která se používá v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu jako neutralizační činidlo. ISOPROPYLMYRISTATE Syntetická složka vyrobená z mastných kyselin. Tato kapalina slouží jako změkčovadlo, zvlhčovadlo, rozpouštědlo.

CITRONELLOL

Je složka přírodních éterických olejů.

OXID ZINEČNATÝ (ZINC OXIDE)

Oxid zinečnatý je minerálního původu. Jde o UV absorbér, který chrání pokožku před negativními vnějšími vlivy. Má protizánětlivé účinky.

HEKTORIT (HECTORITE)

Hektorit je v přírodě se vyskytující bílý minerál, který ve vodě vytváří gely. Používá se jako stabilizátor v emulzích, make-upech, zubních pastách, kuličkových deodorantech.

KAOLIN

Kaolin je bílá hlína, často zvaná také jako čínská hlína. V kosmetice se využívá především v čistících pleťových maskách a dalších přípravcích, protože dokáže velmi efektivně redukovat kožní maz a pleť zbavit jakýchkoliv nečistot. Bílý jíl totiž absorbuje jak nečistoty, tak i toxiny a další škodlivé látky, které ulpí na naší pleti. Díky tomu pleť čistí od špíny, smogu, nadměrné mastnoty.

MĚSÍČEK LÉKAŘSKÝ (CALENDULAOFFICINALIS)

Měsíček lékařský je známou léčivkou, která se používá v kosmetice, kde významně regeneruje a hojí pokožku. Těchto schopností se mimo jiné využívá na spáleniny od slunce. Tlumí projevy lupénky a nejrůznějších forem ekzémů. Má vypínací účinky. Z rostliny se používají květy, které se sbírají za plného slunce.

CHMEL OTÁČIVÝ (HUMULUSLUPULUS)

Chmel léčivý léčí mastnou pleť, dobře ho snáší i citlivá a ochablá pokožka. Omezuje a zpomaluje projevy stárnutí. Pomáhá při léčbě lupénky a je také součástí některých léčebných přípravků proti akné. Z rostliny se používají chmelové šištice nebo samotné chmelové žlázky. Obsahují mimo jiné různé silice, hořčiny, třísloviny, cholin, adenin a phytoetrogeny, podobné estrogenům, tvořeným v lidském těle.

JÍROVEC MAĎAL (AESCULUSHIPPOCASTANUM)

Jírovec maďal nebo také kaštan koňský je listnatý strom. Pro kosmetický průmysl se využívají především jeho semena – kaštany. Příznivě ovlivňuje pružnost a pevnost cévních stěn, nedostatečné prokrvení, záněty žil a zabraňuje tvoření otoků. Účinná složka skulin (směs saponinů) má výrazný účinek na odolnost žilních stěn a na jejich průchodnost. Účinkem komplexu látek dochází k zamezení tvorby otoků a ke zlepšení stavu celého žilního aparátu.

OLEJ Z MÁTY PEPRNÉ (MENTHAPIPERITA)

Mátový olej lze užívat k léčbě akné či upravení tvorby kožního mazu. Bývá součástí pleťových vod i masek, zubních past. Obsahuje mentol dodávající svěží vůni a při styku s pokožkou i chladivý tišící pocit. Má antibakteriální účinek. K výrobě se využívají listy i stonky rostliny.

TEATREEOIL (MELALEUCAALTERNIFOLIA)

Teatreeoil je čirý až velmi světle zlatý esenciální olej čerstvé kafrové vůně. Získává se z listů kajeputu střídavolistého (Melaleucaalternifolia), jehož domovinou je severovýchodní pobřeží státu Nový jižní Wales v Austrálii.Má vynikajícími dezinfekční, antiseptické a hojivé účinky. Prokazatelné výsledky má při hojení drobných poranění kůže, při péči o problematickou pokožku (např. akné, opary, plísně).

OLIVOVNÍK EVROPSKÝ (OLEA EUROPAEA)

Olivovník evropský je strom, který pochází z Asie a Afriky, avšak dnes se s ním běžně setkáme ve středozemních oblastech Evropy. Jeho plody olivy a z nich vyrobený olivový olej má nezastupitelný význam v kosmetickém, farmaceutickém a potravinářském průmyslu. Již v minulosti se používal na promašťování pleti i na výrobu mýdla. Olivový olej obsahuje mastné kyseliny, které napomáhají vypínat pokožku a chránit ji před tvorbu vrásek, obsahuje také přírodní vitamín E, který podporuje elasticitu a odolnost pokožky a omlazuje ji. Kromě toho obsahuje i minerální látky, jako je fosfor, hořčík, vápník a stopové prvky. Díky vitamínu A navíc napomáhá regeneraci buněk.

GLYCERYLSTEARATE

Je to přírodní rostlinný emulgátor. Díky svému speciálnímu složení může působit jako nový multifunkční emulgátor s mírnou emulgační silou. Zvláčňuje, chrání a pečuje o pokožku. Velmi dobře se snáší s kůží a je proto vhodný pro citlivou a choulostivou pleť (suchou kůži, dětskou kůži, atopické kůže).

CETYLPALMINATE

Konzistenční činidlo emulzí. Zjemňuje a vyhlazuje pokožku a navrací jí lipoidní výživu.

CARBOMER

Je to bílý hydroskopický prášek, který stabilizuje emulze a dává konzistenci gelům.

VODA (AQUA)

Do kosmetických přípravků se používá demirelizovaná voda.

PARFUM

Jde o přírodní či syntetické směsi, které dodávají každému produktu jeho jedinečnou vůni.

PHENOXYETHANOL

Jde o konzervant, který brání rozvoji mikroorganismů v kosmetice. V mnoha případech nahrazuje problematické parabeny.

CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE

Je řídký, mastný olej, který se používá jako změkčovadlo a rozpouštědlo. Zjemňuje a vyhlazuje pokožku.

BENZYL ALCOHOL, METHYLCHLOROISOTHIAZOLINONE, METHYLISOTHIAZOLINONE

Konzervanty, které jsou účinné proti bakteriím, kvasinkám a plísňovým houbám.

CETEARETH-20, CETEARETH-12

Jsou neiontové sloučeniny, povrchově aktivní látky, které působí tak, že přitahují vodu i olej ve stejnou dobu. Používají se jako emulgátory.

HYDROXYCITRONELLAL

Aromatická složka, která se přidává pro zesílení aroma.

CYCLOMETHICONE

Silikonový olej navozující sametový pocit. Má antistatické a zvláčňující účinky.

OCTYLMETHOXYCINNAMATE

Funguje jako UV filtr.

HYDROXYETHYLCELLULOSE

Upravuje nepříjemné vnímání podráždění jako je teplo či chlad, svědění nebo podráždění dotykem. Navíc uvolňuje napětí svalů a předchází tvorbě prvních vrásek.

HEXYLCINNAMAL

Používá se jako vonné aditivum. Přirozeně se vyskytuje v esenciálním oleji heřmánku.

LECITIN (LECITHIN)

Zvyšují intenzitu dýchání kůže a regulují buněčnou výměnu. Ovlivňují také měkkost a ohebnost. Optimalizuje funkce tukových žláz.

TITANIUM DIOXIDE

Je přidáván jako pigment a UV filtr.

*REGU – SEB

Jsou aktivní látky omezující činnost mazových žláz. Jde o čirý, žlutý, až oranžový roztok, který obsahuje složky bohaté na přírodní polyfenoly. Právě přírodní polyfenoly obsažené v přípravku regu - seb vedou k dlouhodobému snížení produkce kožního mazu. Polyfenoly jsou skupina chemických sloučenin obsažených v rostlinách. Mezi významné Regu – Seb látky patří ARGANOVÝ OLEJ (ARGANIASPINOSA KERNEL OIL), SEZAMOVÝ OLEJ (SESAMUMINDICUM), SAWPALMETTO (SERENOASERRULATA).